10. August 2020

10 zlatih pravil Fair Playja

 

 

NK PROTEUS

FAIRPLAY

Spoštovani STARŠI

Imate radi svojega otroka?

Želite, da bo postal nogometaš in zdrava osebnost?

Če so to res vaše želje, potem se zamislite nad seboj in se vprašajte:

ZAKAJ MOJ OTROK  IGRA NOGOMET?

Ali igra nogomet zaradi staršev ali zaradi sebe?

Če ga igra nogomet zaradi vas in vaših neizpolnjenih mladostnih ambicij, potem se obnašajte v skladu z vašim inteligenčnim in vzgojnim nivojem, vendar le do svojega otroka!

Če se je otrok sam odločil, da bo igral nogomet, se je odločil zato, ker mu je ta igra všeč, ker se v njej zabava, ker v njej uživa, predvsem pa ker želi igrati.
Zato ga na tej poti vzpodbujajte in mu pomagajte, da ustvari svoje želje, s svojimi prijatelji in skozi svoje življenje!

KAKO NAJ  MU POMAGAM?

Predvsem z lastnim vzorom in obnašanjem.

Ali mislite, da bo otrok napredoval, če boste na tekmi:

Vpili na otroka in njegove soigralce?

Kričali na nasprotnika?

Učili med tekmo trenerja?

Trenirali otroka med tekmo?

Preklinjali sodnikove odločitve in mu grozili?

Se kregali na tribunah z drugimi starši?

Ali ste kdaj pomislili, da s takim svojim pristopom in načinom spravljate svojega otroka v zadrego in neugoden položaj pred prijatelji in trenerji s katerimi preživlja svoje najlepše trenutke!

Ali ste kdaj pomislili, da vaš otrok ni »mini odrasla oseba« in da tudi vi niste Capello, Ferguson, Katanec ali Oblak.

Ali ste kdaj pomislili, da otroci ne želijo delati napak in da jih morate tako kot trener, tudi vi sprejemati kot sestavni del učenja.

Ali ste kdaj pomislili, da je tekma samo sestavni del nogometnega učnega procesa, ki ima od 7 do 18 leta okoli 16500 aktivnosti in v tem obdobju nobena tekma ne more biti merilo uspeha, pač pa je  vsaka tekma le napotek za trše delo.

ČE ŽELITE OTROKU DOBRO

Pustite ga, da se sam odloči za športno panogo ali drugo aktivnost.

Če se je odločil za nogomet se je odločil:

ker mu je nogomet všeč in ga ima rad,

ker mu pomeni zabavo, veselje in prijateljstvo,

ker uživa v nogometu


ZATO MU NE JEMLJITE TEGA PAČ PA:

ga vzpodbujajte v duhu njegovega razvoja predvsem pa športa, dela, vzgoje in celovite osebnosti,

bodite pozitivni do vseh,

ploskajte tekmecem – tudi oni so otroci,

spoštujte vse otroke, starše, trenerje in vzgojitelje,

prenehajte vpiti in kričati,

spoštujte sodnikove odločitve,

bodite realni in pravični – zmaga in poraz nista posledica sovraštva, pač pa  vzgoje in dela,

vzpodbujajte otroka za delo in učenje,

vzpodbujajte ga, da se podreja kolektivu – nogomet je igra 11 oseb!


NIKOLI NE DOVOLITE, DA:

tekmovanje postane pomembnejše od igre,

je tekma pomembnejša od prijateljstva,

spravljate otroka v zadrego.


PREDVSEM PA:

NE ŽIVITE SVOJEGA ŽIVLJENJA SKOZI OTROKOVO ŽIVLJENJE !!!!


Priloga: Fair play

FIFA-inih 10 zlatih pravil za nogomet zajema vsa športna, moralna in etična načela, za katerimi stoji svetovna nogometna organizacija (FIFA) in za katera se bomo borili tudi v prihodnosti, ne glede na vse interese, ki bi se utegnili pojaviti v naši igri. Pravila FIFA-e so pomembna tudi zato, ker pomagajo pri graditvi boljših odnosov in moštvenega duha v ekipi in po celem svetu.

10 zlatih pravil fair playja

 1. Igraj pošteno
  Zmaga nima nobenega pomena, če je dosežena na nepošten ali zavajajoč način. Zmagati z goljufanjem je preprosto, vendar ne prinaša nikakršnega zadovoljstva. Pošteno igranje namreč zahteva pogum in karakter, zato prinaša tudi večje zadovoljstvo. Fair play vas vedno nagradi, tudi če tekmo izgubite. S poštenostjo namreč pridobite spoštovanje drugih, medtem ko je goljufanje sramotno. Ne pozabite: gre le za igro. In igre nimajo smisla, če niso poštene.
 2. Vedno igraj na zmago, poraz pa sprejmi z dostojanstvom
  Zmagovanje je smisel vsake igre. Nikoli ne igrajte s prepričanjem, da boste izgubili. Če ne igrate z namenom, da bi zmagali, goljufate svojega nasprotnika, ter zavajate tako sebe kot gledalce. Nikoli se ne vdajte proti močnejšemu nasprotniku in nikoli ne podcenjujte slabšega. Igranje z manj kot polno močjo je žalitev vsakemu nasprotniku. Igrajte na zmago do zadnjega sodnikovega žvižga, toda imejte v mislih, da nihče ne zmaga vedno. Nekatere zmagate, druge izgubite. Naučite se izgubljati z nasmehom. Ne iščite razlogov in izgovorov za poraz. Pravi razlogi bodo vedno jasni. Iskreno čestitajte nasprotniku. Za poraz ne krivite sodnika ali kogarkoli drugega. Raje bodite odločni, da boste naslednjič še boljši. Pošteni poraženci si prislužijo večje spoštovanje kot nepošteni zmagovalci.
 3. Spoštuj pravila igre
  Vsaka igra potrebuje pravila, ki jo usmerjajo. Brez pravil bi namreč zavladal kaos. Pravila nogometa so nezapletena in preprosta za naučiti. Poskrbite, da se jih res naučite, saj vam bodo pomagale do boljšega razumevanja igre in posledično do boljšega igranja. Enako pomembno je, da razumete tudi duh, v katerem so ta pravila nastala. Pravila so bila napisana z razlogom, da igra ostane zabavna za igralce in za gledalce. Če se držite pravil, se boste v igri počutili bolje.
 4. Spoštuj nasprotnike, soigralce, sodnike, uradne osebe in gledalce
  “Fair Play” je sinonim za “spoštovanje”. In spoštovanje je del naše igre. Igra se brez nasprotnikov ne more igrati, vsak udeleženec pa ima enake pravice, vključno s pravico, da ga ostali udeleženci spoštujejo. Soigralci so sodelavci in so v moštvu, katerega člani so, vsi enakovredni. Tu so še sodniki, katerih naloga je zagotavljanje discipline in Fair Playa. Vedno sprejmite njihove odločitve brez prepiranja in jim pomagajte omogočiti bolj privlačno igro za vse. Tudi funkcionarji so del igre in tudi njim morate izkazati spoštovanje. Tisti, ki ustvarjajo atmosfero tekme pa so navijači in gledalci. Tudi oni si želijo pravične tekme, vendar pa se morajo tudi oni sami obnašati spoštljivo.
 5. Promoviraj nogomet
  Nogomet je največja svetovna igra, ki pa vedno potrebuje nekoga, ki skrbi za veličino le-te. Mislite na korist nogometa pred svojo koristjo in imejte v mislih, kako lahko vaša dejanja vplivajo na podobo igre. Govorite o pozitivnih stvareh v igri in vzpodbujajte druge k spodobnemu gledanju in igranju. Pomagajte drugim, da bodo našli v nogometu toliko zadovoljstva, kot ste ga našli sami. Bodite ambasador nogometa.
 6. Spoštuj tiste, ki branijo dober sloves nogometa
  Dobro ime nogometne igre je preživelo zaradi tega, ker je večina ljudi, ki živijo za nogomet, odkritih in poštenih. Včasih nekdo stori nekaj izrednega za nogomet in si s tem zasluži posebno priznanje, prav pa je, da so takšni izjemni primeri nagrajeni in izpostavljeni v medijih, saj lahko le tako vzpodbudimo takšna dejanja v drugih udeležencih. Pomagajte promovirati podobo nogometa s tem, da javno izpostavljate dobra dela ljudi v nogometu.
 7. Zavračaj podkupovanje, droge, rasizem, nasilje in druge nevarnosti, ki pretijo našemu športu
  Nogomet je zaradi svoje velike popularnosti včasih tudi tarča negativnih zunanjih interesov. Bodite pozorni, da vas ne zavedejo v goljufijo ali uporabo drog, saj ne eno ne drugo nima mesta v nogometu, niti v katerem drugem športu ali celo družbi kot celoti. Recite ‘ne’ drogam in pomagajte preprečiti rasizem in dvoličnost v nogometu. Ravnajte z vsemi enako, z igralci, funkcionarji, ne glede na njihovo versko prepričanje, raso, spol ali nacionalno poreklo. Ne pokažite tolerance tistim, ki želijo z igrami na srečo zaslužiti z vašimi tekmami, saj to negativno vpliva na vaše sposobnosti v tekmi in lahko povzroči konflikt interesov. Pokažite, da nogomet ne trpi nasilja, niti od lastnih navijačev. Nogomet je šport in šport je spokojen.
 8. Pomagaj v boju za bolj pošteno igro
  Zna vam priti na uho, da bi vaše soigralce ali ljudi, ki jih poznate, premamila skušnjava in bi se spustili v goljufijo, oziroma kakšno drugo obliko nedopustnega vedenja. Ti ljudje potrebujejo vašo pomoč, zato ne odlašajte. Dajte jim moč, da se uprejo skušnjavi in jih opomnite na obvezo do njihovih soigralcev in igre same. Naj vas poveže solidarnost, tako trda kot granitna obramba na igrišču samem.
 9. Razkrij tiste, ki poskušajo osramotiti naš šport
  Naj vam ne bo nerodno zoperstaviti se osebi, za katero ste prepričani, da želi druge zvabiti v goljufijo ali drugo obliko družbeno nesprejemljivega obnašanja. Bolje je, da jih izpostavite in posledično odstranite preden lahko naredijo kakšno škodo. Enako škodo boste namreč naredili, če o njihovi molčite.
 10. Use football to make a better world Pomagaj v boju za bolj pošteno igro.
  Nogomet ima neverjetno moč, katero lahko uporabite za to, da pomagate vsaj nekoliko izboljšati svet. Zato uporabite izvor moči (nogomet), da promovirate mir, enakost, zdravje in izobrazbo za vsakogar.

 

 

FAIRPLAY

Nogometni klub Proteus Postojna